جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
موسسه جهاد توسعه

جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

یادداشت مدیریتی مهندس جزایری: به مناسبت تشکیل صندوق حمایت از شهرک های مولد کشاورزی

به مناسبت تدوین و امضاء "تفاهم‏نامه تشکیل صندوق‏های شهرهای مولد کشاورزی" فی مابین موسسه جهاد توسعه و شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی

به مناسبت تدوین و امضاء “تفاهم‏نامه تشکیل صندوق‏های شهرهای مولد کشاورزی” فی مابین موسسه جهاد توسعه و شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی

سابقه ایجاد فعالیت ‏های تولیدی قابل رصد و نظارت مستمر در بخش کشاورزی، به شرکت‏های کشت و صنعت و شرکت‌‏های سهامی زراعی که پس از اصلاحات ارضی در رژیم گذشته تاسیس و راه اندازی شدند برمی‏‎گردد. پس از انقلاب اسلامی در طی برنامه‏های توسعه کشور در مفاد بند ((ل)) ماده ۱۹۴ برنامه پنجم که دولت را مکلف به تشکیل شرکت شهرکهای کشاورزی نموده است.

بخش صنعت در کشور در همان دهه اول انقلاب اسلامی از سال ۱۳۶۲ ضمن الگوبرداری از تجربیات برخی کشورهای در حال توسعه دنیا توانست با تشکیل شرکت شهرک‏های صنعتی در کلیه استان‏های کشور ذیل وزارت خانه مربوطه، اندیشه صنعتی شدن بخش مهمی از تولیدات صنعتی مورد نیاز کشور را در قالب ایجاد شهرک‏های صنعتی ساماندهی نماید. در همین راستا سازوکارها و قوانین مختلف در زمینه تملک و تخصیص اراضی، دریافت ارز دولتی، تسهیلات بانکی، سرمایه گذاری، واردات و صادرات، ورود فناوری‏های نوین، به کارگیری دانشگاه‏ها و اندیشکده‏ها و بالاخص جذب مشارکت بخش‏های غیردولتی تدوین و تصویب گردید، تا جایی که امروزه پس از گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی و طی نمودن فراز و فرودهای متعدد، شاهد احداث و توسعه شهرک‏های  صنعتی بزرگ و کوچک، مناطق آزاد، کارخانجات بزرگ صنعتی و خوروسازی، خوشه‏های صنعتی و … در کلیه مناطق کشور هستیم.

همچنین بخش صنعت توانسته متناسب با تحولات مذکور، ساختارهای اجرایی و تشکیلات مناسب دولتی و غیردولتی خود را حسب ضرورت ایجاد و ارتقاء دهد. برای مثال اتاق‏های صنعت و معدن و بازرگانی در سطح کشور و سایر تشکل‏های غیردولتی در این زمینه که نقش بسیار موثری درتصمیم‏سازی و تصمیم‏گیری مجامع و نهادهای قانون‏گذاری دارند. این بخش همچنین در زمینه سرمایه‏گذاری غیردولتی و مردمی، متناسب با ساختارها و تشکیلات ایجاد شده، ظرفیت‏های قانونی و حقوقی لازم را ایجاد کرده و توانسته سرمایه‏گذاری در این بخش را استمرار بخشد.

در بخش کشاورزی اما طی سال‏های متمادی پس از انقلاب، عدم سرمایه‏گذاری مناسب در این بخش همواره یکی از مهم‏ترین چالش‏ها و رنج‏های مزمن بوده است. همین مساله مهم‏ترین دلیل عدم توسعه و تحول این بخش متناسب با بخش صنعت و حتی بخش خدمات می‏باشد. این مساله تا جایی پیش رفت که در مجلس شورای اسلامی طرح ایجاد شهرک‏های کشاورزی در بند ((ل)) ماده ۱۹۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور درج گردید و دولت را مکلف نمود جهت حل این مشکل، شرکت شهرک‏های کشاورزی را ذیل وزارت جهاد کشاورزی ایجاد نماید.

شرکت شهرک‏های کشاورزی جهت ساماندهی مجتمع‏ها و شهرک‏های کشاورزی موجود و نیز جلب سرمایه‏گذاری در بخش کشاورزی، فرصت‏های بسیار مغتنمی را به وجود آورده که یکی از این فرصت‏ها، ایجاد شهرک‏های مولد کشاورزی در سواحل خلیج فارس و دریای عمان می‏باشد.

سیاست‏های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص توسعه دریا محور، تصویب و ابلاغ برنامه جامع تحقق سیاست های کلی توسعه دریا محور توسط دولت و همچنین مفاد برنامه هفتم توسعه فرصت‏های بسیارخوبی برای استفاده حداکثری از منابع موجود و خدادادی در سواحل جنوب کشور برای استقرار جمعیت، اشتغال و تولید در قالب ایجاد شهرک‏های مولد کشاورزی به وجود آورده است.

در بخش کشاورزی و ذیل وزارت جهاد کشاورزی شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه‏گذاری بخش کشاورزی وجود دارد که می‏تواند ظرفیت قانونی و حقوقی و نیز ساختار و تشکیلات اجرایی، فنی و مالی بسیار مناسبی به منظور هدایت، حمایت و نظارت بر جلب و جذب و مشارکت در سرمایه‏گذاری و تامین منابع مالی شهرک‏های مولد کشاورزی باشد.

موسسه جهاد توسعه به عنوان مجری طرح ملی شهرک‏های مولد کشاورزی و شرکت مادر تخصصی حمایت از توسعه سرمایه‏گذاری در بخش کشاورزی به منظور استفاده از ظرفیت صندوق مذکور برای ایجاد و تشکیل صندوق‏های حمایت از توسعه سرمایه‏گذاری شهرک‏های مولد کشاورزی، پس از جلسات و نشست‏های متعدد کارشناسی، اقدام به تدوین و تنظیم تفاهم‏نامه نمودند که به امضاء طرفین رسیده و ابلاغ گردیده است. این تفاهم نامه می‏تواند مبنای تحولات چشمگیری به منظور تسهیل و تسریع در تحقق اهداف مورد نظر باشد .  

   سید  حمید جزائری- مشاور موسسه جهاد توسعه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *