پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
موسسه جهاد توسعه

پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بهسازی مزارع پرورش میگو

بهسازی مزارع پرورش میگو

بسم الله الرحمن الرحیم
در طول تاریخ عامل اصلی که توانسته مقدمات پیشرفت و سعادت را برای حیات بشر فراهم کند آگاهی، دانش و فناوری بوده است. پرورش میگو در مزارع خاکی نیز اگرچه خود یک فناوری است، اما در سال های اخیر عوامل مختلفی موجب شده تا این روش تولید به تدریج از صرفه خارج و بسیاری از این مزارع خاکی روباز تعطیل و متروک شوند. گسترش آلودگی، بیماری‏های مسری بین مزارع، راندمان پایین خوراک مصرفی و… از جمله ی این عوامل هستند. بنابراین بار دیگر دانش و فناوری به یاری انسان آمده تا بتواند ظرفیت موجود در سواحل را جهت تامین امنیت غذایی پایدار و تولید ثروت فعال کند. بهسازی مزارع خاکی پرورش میگو از طریق تغییر شکل هندسی استخرها، استفاده از پوشش ژئوممبران، تصفیه آب قبل از ورود به مزرعه، هوادهی آب به شیوه‌های نوین و نیز استفاده از ترکیب‌های تخصصی در تولید خوراک، همه و همه روش‌های فناورانه‏ای ایست که توانسته تراکم پرورش را در واحد سطح افزایش دهد و حجم تولید را بالا ببرد، ریسک پرورش را کم کند و بازدهی را به حداکثر برساند.

متاسفانه در اکثر نقاط کشور عزم جدی برای بروزرسانی روش‏های پرورش میگو شکل نگرفته و ظرفیت‏های بزرگی در این زمینه بلااستفاده باقی مانده است. موسسه جهاد توسعه به عنوان بازوی فنی و اجرایی وزارت جهاد کشاورزی، در راستای تحقق سیاست های توسعه دریا محور ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، با به کارگیری و استفاده از طرح‏های نوین و دانش بنیان کشاورزی اقدام به مطالعه و تحقیق پیرامون شیوه‏ها و تجارب نوین داخلی و بین‏المللی تولید متراکم میگو نموده و با آمیختن آن با توان علمی و دانش فنی بروز کارشناسان و متخصصان داخلی، موفق به معرفی و توسعه طرح های مختلفی در این راستا شده است. پس از تصویب و ابلاغ برنامه هفتم توسعه مشخص شد این اقدامات با برنامه هفتم توسعه نیز انطباق حداکثری دارد. طرح ملی “شهر مولد کشاورزی” (پرورش فوق متراکم میگو در استخرهای بتنی در فضای گلخانه ای) و و نیز طرح پرورش متراکم و فوق متراکم میگو در استخرهای خاکی روباز با بهسازی استخرهای خاکی موجود (پوشش دار کردن سطح استخرها، استفاده از سیفون مرکزی، فراهم آوری امکان نرسری لاروها در خود مزرعه، اصلاح شکل هندسی سازه های ورودی و خروجی آب به استخرها، آبرسانی به استخرها به وسیله لوله در استخرهای کوچک و …) از جمله ی این طرح هاست.
علاوه بر این موسسه جهاد توسعه در نظر دارد در جهت امکان بهره برداری مناسب و یکسان از تمامی ظرفیت‏های موجود در استان‏ها و بخصوص استان‏های نوار ساحلی جنوبی کشور، اقدام به انجام مطالعات طرح جامع آبزی پروری در این استان‏ها نماید.

امیدواریم با این اقدامات بتوانیم جهت تحقق سیاست‏های توسعه دریامحور و نیز برنامه هفتم توسعه، نقشه راهی جامع جهت تقویت ذخایر دریایی، ارائه راهکار جهت ایجاد همکاری بین استان‏ها در کنترل بیماری‏ها، افزایش تولید در واحد سطح، و نهایتا زمینه‏سازی زندگی اقتصادی و به صرفه در شهرها و روستاهای نوار ساحلی را ارائه نماییم.

بهزاد کلاگر – مسئول دفتر فنی موسسه جهاد توسعه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *